Maleras-luffaren

I arla morgonstund drog 26 personer samt 5 personer från föreningen Ryhovs-minnen iväg med buss på nya äventyr. Denna gång var siktet inställt på Luffarmuseet i Målerås. Redan när vi passerat Smålandsstaden Vetlanda så dyket en tavla upp där det står Mörrumsån, kan detta vara riktigt. Jojo men visst rinner den upp här.

Färden går vidare i fager natur där det riktigt sprakar i buskarna för alla bladen vill ut. Vi håller tiden exakt som Maud har bestämt och i folkets hus i Målerås intags gott fika. Där berättar dagens värd Göran Johansson om sitt Luffarmuseum, som vi besöker direkt efter fikat, och där Göran fortsätter berättandet om sakerna som finns där, besöket avslutas med att Göran visar en film.

Information om luffarmuseet och vandring runt var intressant, ja tänk om ändå luffarna kunde dyka upp själva och berätta, där i sina slitna kläder och dofter som få. När de huserade i landet så var de inte alltid så välkomna dessa herrar, men idag så forskar vi om dom som inte hade det så lätt att få ihop till sitt levebröd. Tänk vilka levnadshistorier det finns.

På bilden syns Målerås-luffaren.

Foto: Lennart Starkenberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *